Powered By Blogger

miercuri, 20 iunie 2012

Geza Bukaresti : Padurea Baciu -experimente,cercetari si observatii.


Geza Bukaresti : Padurea Baciu -experimente,cercetari si observatii.


Géza Bukaresti – Pădurea Hoia – Baciu
Experimente, cercetări şi observaţii


            În această parte prezint rezultatele cercetărilor mele pe care l-am făcut în pădurea Hoia-Baciu, cât şi a rezultatelor şi a experimentelor de laborator în legătură cu acest fenomen.
            Odată cu trecerea timpului această pagină se va extinde de la lună la lună de la an la an cu noi descrieri şi rezultate interesante a experimentelor de laborator pe care l-am făcut începând încă din ani 90 până în zilele noastre.
            Această parte a fost creată de-a lungul anilor după numeroase observaţii şi cercetări pe care le-am făcut în pădurea Hoia-Baciu a diferitelor experimente legate de acest fenomen. Odată cu trecerea timpului aceste descrieri ar fi trebuit să apară în serial sub formă de articole scurte în revista Rufor care a fost editată între anii 1994-1997. dar pentru că această revistă nu mai există în zilele noastre sub formă tipărită, m-am gândit că ar fi un lucru binevenit ca pe aceste rezultate ale cercetărilor mele să-l postez pe Internet, conţinând astfel publicarea acestor rezultate într-o formă modernă. Pentru că ar fi păcat ca aceste lucrări ale mele să stea în diferite dosare prăfuite de timp, într-un anonimat, mai ales că în cazul de faţă aceste cercetări cât şi rezultatele sale sunt foarte interesante.
            Iar eu cred că aceste descrieri ar interesa pe foarte multe persoane care au auzit despre fenomenele de la pădurea Hoia – Baciu.
            Aici experimentele mele cele mai interesante sunt datate  şi prezentate în ordinea cronologică.

Septembrie 2010 – Experimente de laborator cu capcane foto


            De-a lungul anilor, cercetările mele din pădurea Hoia – Baciu nu s-au rezumat numai la simpla fotografiere a fenomenului.
            În paralel am imaginat şi făcut câteva experimente ştiinţifice pentru o mai bună înţelegere a fenomenului. Dintre numeroasele experimente făcute de mine, după părerea mea, cel mai interesant experiment este reproducerea în condiţii de laborator a apariţiilor pe pelicula fotosensibilă din capcanele foto. În premieră acest experiment am făcut în luna august 2007. este vorba despre reproducerea apariţiilor din capcanele foto.   
                               .        


  


Fig. 1) Schema aparatului electrostatic de cercetare. 1)Tavă metalică(+).2)granule de polistirenă. 3)capcană foto. placută metelică (-).5)placă de susustinere si fixare.6,7)electroizolant.

Dispozitivul de cercetare (fig.1) se compune dintr-o tavă metalică de mici dimensiuni (1) în interiorul căruia se află câteva granule de polistiren (2).
            Deasupra tăvii la câţiva milimetrii distanţă (maximum 1 cm.) se află suspendat pe un suport electroizolant (6)(7) capcana fotografică (3). Deasupra sa este montată o plăcuţă metalică (4) având o mărime aproape egală cu capcana foto.
            Acesta este legat cu un conductor electric la borna minus (-) iar tava metalică cu polistiren la borna plus (+).
            Pentru a se putea atinge un curent continuu de înaltă tensiune dar cu o intensitate mică, dispozitivul a fost alimentat de la un generator Van der Graaf, putând atinge o tensiune de 20.000 volţi.
            Dispozitivul a fost alimentat numai câteva secunde. Astfel granulele de polistiren s-au încărcat cu o sarcină pozitivă fiind atrase de plăcuţa metalică cu încărcătura negativă. Astfel granulele rotunde de polistirenă ating capcana foto care este interpusă între tavă şi plăcuţa metalică. După developarea peliculei fotosensibile din capcana foto se poate observa urmele punctiforme lăsate de granulele de polistiren, care au fost încărcate electrostatic (vezi imaginea alăturată). Comparând urmele punctiforme de pe pelicula fotosensibilă din laborator cu cele amplasate în zona activă a pădurii Baciu, analizând urma unui punct cu celălalt se poate observa cu uşurinţă asemănarea dintre cele două pelicule foto.

Capcana
 foto realizată in conditii de laborator ,in cimp electrostatic de Geza Bukaresti -august 2007-
 În cazul in care nu se poate genera de la un generator electrostatic o tensiune suficient de mare care să aibă o ofortă suficientă care să ridice granulele de polistirenă cum am prezentat acest lucru în figura 1,am proiectat pe acest aparat care este prezentat în figura 1A. Difirenţa între cele douâ aparate este câ aici granulele de polistirenâ nu se deplaseazâ de jos în sus ca la aparatul anterior prezentat , aici ele se deplaseazâ orizontal.





Fig.1A şi B: 1)tavă metalică(+) 2)granule de polistirenă.3)capcană foto 4)placuţă metalică(-).


 
    
Tava metalicâ (1) are o înclinaţie de aproximativ 2-3 grade faţâ de linia orizontalâ unde sunt aşezate granulele de polistirenâ (2).În momentul  în care pornlm generatorul la care este cuplat acest aparat prin intermediul bornelor (plus) si (minus) granulele de polistirenâ se încarcâ de la tava metalicâ cu cu sarcinâ pozitivâ şi se de deplaseazâ orizontal spre capcana foto (3), pentru câ sunt atrase de plâcuţa metaliâ (4) care este încârcatâ negativ.Pentru ca acest aparat sâ funcţioneze corespunzâtor , partea de jos a tâvii metalice trebuie fie foarte scurtâ (lungimea d 1) de numai cîţiva milimetrii.Iar distanţa dintre tava metalică şi capcana foto (d 2) nu trebuie ca sâ depâşeaţcâ 1-2 mm.Dezavantajul acestui dispoziiv este câ urmele puntiforme lâsate pe capcana foto nu au o aşezare puctiformâ aleatorie ce ocupâ toatâ suprafaţa capcanei foto ca la aparatul prezentat anterior.La acest dispozitiv urmele punctifforme apârute pe capcana foto au o aşezare liniarâ (fig 1C).

            Premergător acestui experiment de laborator, la sfârşitul anilor '90 am amplasat în zona activă a pădurii Baciu un ansamblu special de capcane foto (fig.2). Acesta se compune dintr-o capcană foto principală (1) iar deasupra sa este aşezată o cuşcă Faraday (2) de mici dimensiuni. În exteriorul cuştii Faraday am aşezat pe sol în patru părţi egale, la o mică distanţă de câţiva centimetrii patru capcane foto martor (3,4,5,6). Pentru că cusca Faraday ecranează electrostatic interiorul său, atunci teoretic, în cazul de faţă numai capcanele foto martor ar trebui impresionate. Cel din interiorul cuştii Faraday rămânând intactă. Acesta numai în cazul în care în zonă este o activitate de origine electrostatică.                                                                                            


   Fig.2)Amplasarea ansamblului de capcane foto pe solul *zonei active* din pădurea Baciu.- Capcana foto principală.2)Cuşca Faraday. 3,4,5,6)Capcane foto martor.


            Chiar dacă acest ansamblu de capcane foto au fost amplasate de mai multe ori în zona activă în anii '90 nu am ajuns la un rezultat concret, pentru că la aceste capcane care sunt amplasate în natură, este necesar ca ele să fie lăsate în zona activă cel puţin 7 zile. Dar eu locuind în Tg. Mureş la peste 100 km distanţă de pădurea Baciu, nu am avut posibilitatea de a supraveghea zilnic, starea capcanelor foto amplasate de mine. Astfel de fiecare dată am găsit capcanele foto distruse probabil de excursionişti curioşi care s-au plimbat prin pădure, sau de animalele sălbatice care trăiesc în pădure.
Ianuarie 2011-Capcana Foto Tip Cutie
Un alt tip de capcană foto pe care am proiectat în ianuarie 2011 (fig.3) este destinat de asemenea studierii a presupusului efect eletrostatic care probabil impresioneză pelicula fotosensibilă din capcanele foto.Ideea proiectării acestui dispozitiv mi-a venit cînd într-o zi discutam cu prietenul meu Szatmari Zsolt des-pre fenomenele de la pădurea Hoia-Baciu şi capcanele foto.
  Această *capcană foto tip cutie* functionează invesrs fată de ansamblul de capcane foto mai înainte descrisă (referitor la capcana foto principală din fig.2)            Aici capcana foto propriu zisă (3) se află într-o cutie (1) izolată din punct de vedere eletrostatic.Pe deasupra cutiei este montată o plăcută metalică (5).De
această plăcută am cositorit o sîrmă de cupru (6) ,foarte scurtă .De partea celaltă a sîrmei am am cositorit o sferă metalică (4) cu diametrul de 2-3 mm.
Această sferă este fixată în partea superioară a capcanei foto.Pentru ca pierderile de curent să fie minime,lungimea conductorulu electrc de cupru a fost pe cît posibil minimalizată.În partea inferioară a capcanei foto se află o altă păcută metalică (2) care care corespunde înpămîntării.Teoretic cînd acest tip de capcană  foto care este amplasată în zona activă a pădurii Baciu ar trebui ca să funcţioneze în felul următor :


Fig.3:Schema capcanei foto tip cutie:     1)cutie izolată.-2)placă metalică inferioară(--).3)capcană foto.4)cilindru sau sferă metalică.5)placă  metalică superioară(+).6,7)conductori izolaţi din cupru. 8)sferă protectoare. 9)împămîntare.


-Particulele de praf (de exemplu) din aerul din zonă puternic încărcat electrostatic ,care ating suprafaţa plăcutei metalice (+) (5) acesta preia încărcătura  electrostatică ,traversînd conductorul de cupru (6) pînă la sfera metalică (4) ,lăsînd astfel o urmă vizbilă (după developare) pe filmul fotografic din cacana foto
*tip cutite*.-În prima fază această *capcană foto tip cutie* a fost testată în conditţii de laborator iar rezultatele au fost au fost conform aşteptărilor Pentru simularea încărcăturii eletrostatice am folosit din nou generatorul Van der Graaf .-La început plăcuţa metalică a fost atinsă de borna plus a generatorului iar
după developarea filmului din această capcană a apărut urma sferei metalice.În continuare au mai fost făcute şi alte experimente de acest gen:-de exemplu experimemte unde am folosit granule de polistirenă.(fig.3A) încărcate electrostatic,etc.Rezultatele au fost de fiecare dată aceaşi.Deocamdată acest dispozitiv nu a fost încă testat în zona pădurii Baciu din motive mai înainte amintite, referitoare la capcanele foto pe care am amplasat în zona activă a pădurii     în anii 90.Dar pînă cînd acest tip de capcană foto nu o să fie testat în pădurea Baciu în condiţii naturale,pînă atunci el va rămîne (deocamdată) un dispozitiv interesant de laborator.



   Fig. 3A:-- 1)cutie izolată -- 5)placă metailcă de interfaţă(+)     7)conductor de cupru. -- 9) înpămîntare. 10)granule de polistirenă cu încărcătură pozirtivă.




Un comentariu:

  1. Felicitari de la Denisa! Sunt bota la fizica, dar imi place cum scrii si cata pasiune pui in ceea ce faci.

    RăspundețiȘtergere