Powered By Blogger

miercuri, 23 ianuarie 2013


Capcane foto: reacţii electrochimice

            Ca să înţelegem mai bine că din ce cauză lasă urme pe capcanele foto particulele încărcate electrostatic, trebuie ca să facem o comparaţie între efectul luminii (fotonii) asupra filmului foto, iar pe de altă parte trebuie analizat efectul încărcăturii electrostatice care acţionează asupra bromurii de argint din filmul fotografic.
            1) În primul caz în timpul fotografierii, în materialul fotosensibil se produc procese fotochimice. Astfel fiecare foton absorbit intră în reacţie cu ionii de brom al bromurii de argint:
            Ag+Br- + foton → Ag+ + Br + e- → Ag + Br
            Br - + foton → Br + e-

Aici numărul electronilor liberi care s-au creat depinde de durata şi intensitatea luminii la care a fost expus filmul fotografic.

2) În al doilea caz în locul luminii, respectiv în locul fotonilor, acţionează efectul încărcăturii electrostatice asupra filmului fotografic. În acest caz bucata de film foto este învelită în hârtie neagră (capcană foto) bineînţeles în aşa fel ca să nu intre în contact cu lumina. Deci în acest caz nu poate fi vorba despre absorbţia de fotoni. În acest caz avem de a face cu forţa electrostatică şi efectele sale. Aici particulele încărcate electrostatic, desfac sau descompun legăturile din moleculele bromurii de argint, bineînţeles că în acele puncte de pe suprafaţa filmului foto, unde a fost atinsă de încărcătura electrostatică şi care poate fi prezentată în formula următoare:

            Ag+Br- + Q → Ag+ + Br + e- → Ag + Br 
iar în cazul moleculelor de brom reacţia este:
Br - + Q → Br + e-

Unde „Q” reprezintă încărcătura electrostatică pozitivă.
Pentru ca această reacţie electrochimică să aibă loc este nevoie ca să acţionăm asupra moleculii de bromură de argint cu anumită forţă şi care are o anumită mărime de potenţial electric sau electrostatic. Pornind de la această idee, în anul 2011 am creat o formulă proprie în legătură cu această reacţie electrochimică:

λE = Q – (ΔE + ε)
λE = Energie de descompunere sau de disociere a moleculelor de bromură de argint
ΔE = Energia de legătură
Q = Potenţialul electrostatic
ε =  Permitivitatea electrostatică

Menţionez că la această formulă proprie, literele folosite din alfabetul grecesc sunt în conformitate cu notările şi inscripţiile folosite de fizica actuală (mai ales actualmente folosite în fizica nucleară).
Δ – delta, ε – epsilon, λ – lambda

Pentru ca acest fenomen să aibă loc este nevoie ca:
λE > 1

Deci în acest caz trebuie ca să acţionăm cu o aşa forţă sau energie asupra moleculii de bromură de argint care să fie mai mare ca energia de legătură (ΔE) care ţine laolaltă atomii din această structură. Totodată acest proces electrochimic mai depinde şi de felul materialului în care este învelită capcana foto, adică de grosimea şi de compoziţia materialului din care acesta este făcut. De aceea am inclus în formula mea şi permitivitatea electrostatică a materialului (ε). Teoretic este posibil ca pentru apariţia urmelor puntiforme nu este necesar la aceste experimente; folosirea tensiunii de mii de volţi de la generatorul Van der Graff – de exemplu cum am făcut la experimentele mele care au fost prezentate anterior. Poate că aici sunt necesare, probabil numai câteva sute sau chiar numai câţiva zeci de volţi, dar de la o altă sursă de curent continuu, pentru desfăşurarea acestui proces electrochimic. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu